Description
Лозето е на хълмист терен със средна надморска височина от 150-180 м, в близост до горното течение на река Искър. Теренът е проветрив, с малко валежи по време на узряването на гроздето. Почвата е типичния за Дунавската равнина песъчливо-глинест чернозем, с отмити в дълбочина карбонати.
Гроздоберът е в периода 15-25 септември. Сортът се характеризира с фина ципа, която лесно се напуква при дъждовна есен. Всекидневно се следи състоянието на гроздето и се търси най-подходящия момент за бране. Бере се подборно на ръка и преди ронкане се извършва повторен ръчен подбор.
Ферментацията протича в хром-никелови съдове. След алкохолната ферментация протича и ябълчно-млечнокисела ферментация. Виното е отлежало 12 месеца във френски дъбови бъчви.
Една от целите на изба Горун е да популяризира традиционни за региона сортове. Гъмзата, като най-разпространен сорт в Плевенския регион до средата на миналия век, заема специално място в плановете за развитие на винарната. Предстои създаването на нови лозови насаждения с гъмза. Както при отглеждането, така и при винификацията са въведени различни ноу-хау в търсене на най-добрата изява на сорта на местния тероар.
Реколта: 2022
Сортов състав: 100% Гъмза
Oтлежаване: 1 г. в Инокс и 1 г. във Френски дъбови бъчви
Цвят: Лек и прозирен гранатово червен
Аромат: Ликьорени нотки на вишна с млечен шоколад и сладки билкови акценти
Вкус: Добре интегриран дъб, леки танини, плодово усещане на небце, дълъг билков финал
Винификация: Кратка мацерация, нефилтрирано, отлежава 1 година във френски дъб.
Препоръки за консумация: Температура за консумация 14-16 С;
Награди/отличия: Класация Дивино за 10-те най-добри вина от лимитирани серии за 2022г.
Reviews
There are no reviews yet.